De Turfroute afbeelding

De Turfroute

  • Duur: Week 7 dagen
  • Lengte: 183 km
  • Max. doorvaarthoogte: 4 m

De turfstekers en scheepsjagers mogen dan in geen velden of wegen meer te bekennen zijn, de geschiedenis van de turfwinning en turfvaart is nog immer voelbaar langs de Turfroute door Friesland, Noordwest-Overijssel en Drenthe. De Turfroute is een prachtige tocht door een veelzijdig gebied. De dorpen onderweg zijn vriendelijke pleisterplaatsen en ook het achterland biedt volop bezienswaardigheden en fraai natuurschoon. Fietsen meenemen aan boord is zeker de moeite waard. De Turfroute is geschikt voor de gevorderde schipper. Een route met veel sluizen en ook zelfbedieningsbruggen. De vaartijd per dag word mede bepaald door de openingstijden van de bruggen en ook het aantal schepen, die samen met u onderweg zijn. Ervaring is niet vereist, maar wel in uw voordeel. Let op! De Turfroute is de varen van 15 mei tot en met 15 september

Overnachtings suggesties

Vaarroute plattegrond

Routebeschrijving

Gorredijk Reistijd: ± 4 uur

Gorredijk is een zogenaamde “vlecke” dat door turfwinning is ontstaan. Gorredijk was vroeger vooral de plaats waar spullen werden ingevoerd, opgeslagen en verhandeld. Dit zie je terug in de oude pakhuizen langs het water. Het museum in het centrum van het dorp verteld boeiend de geschiedenis van de streek. Overnachten in Gorredijk is zeker de moeite waard. Het dorp heeft prima restaurants en een aantal prachtige winkels.

Appelscha Reistijd: ± 3 uur

Appelscha ligt aan de rand van het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Er is een prachtig bos en attractiepark; dus ook voor de kids is er genoeg te doen. Aan boord van uw huurschip is het hier volop genieten. Watersporters varen hier niet om snel van de ene plaats naar de andere te komen. Zij genieten van de omgeving, de natuur en de dorpen.

Diever / Holte Reistijd: ± 2 uur

Diever is het dorp waar Shakespeare leeft! Diever is vooral bekend om de openluchtuitvoeringen van het Shakespeare Theater Diever. Diever is een esdorp gelegen in Zuidwest Drenthe en grenzend aan het Nationaal Park Drents Friese Wold. Het dorp is klein genoeg om de dorpse sfeer en gemoedelijkheid van Drenthe te proeven en groot genoeg om lekker uit eten te gaan, uw boodschappen te doen of te genieten op een terrasje. Ook hier volop genieten op uw huurboot van Yachtcharter Sneek.

Zwartsluis Reistijd: ± 3,5 uur

Zwartsluis dankt zijn naam aan de overdekte sluis in het Meppelerdiep, de Swarte Sluys genaamd. Vroeger was het de tweede haven van Overijssel, bekend als doorvoerhaven van turf. Het stadje is uitgegroeid tot de poort naar het water in noordwest Overijssel; het uitgestrekte, unieke natuur- en recreatiegebied van de Weerribben en Wieden.

Ossenzijl Reistijd: ± 3 uur

U vaart door het natuurgebied de Weerribben en komt uit in Ossenzijl. De Kalenbergergracht is een belangrijke doorgaande scheepvaartroute, maar tegenwoordig kunt u er met uw huurboot over heen varen. De sluis van Ossenzijl is inmiddels verplaatst naar Fries grondgebied. Vlak daarbij is de oude Driewegsluis, waarmee je varend ook in het Mallegat van Oldemarkt, aan de Lende kunt komen.

Sloten Reistijd: ± 3 uur

Sloten is de kleinste stad van Nederland en zeer geliefd bij watersporters. Als afsluiting van de Turfroute is het hier goed toeven in dit lieflijke stadje. Vriendelijke mensen en een prima sfeer.

Sneek Reistijd: ± 2 uur

De laatste nacht kunt u in het centrum van Sneek verblijven, om de volgende ochtend met een laatste kleine tocht weer onze haven aan te doen.

Goed om te weten: Alle vaarroutes zijn beschikbaar op onze boten wanneer u deze huurt.

Vind uw boot

Met welke boot ga jij op pad? Ze zijn beschikbaar van 2 tot 12 personen

Gevarieerd aanbod
Honden welkom
24/7 storingsdienst
Geen vaarbewijs nodig