‘Ontdek varen in Friesland en geniet van de provincie.’

Varen in Friesland afbeelding
Varen in Friesland afbeelding

Varen in Friesland

Friesland is een waterrijke provincie en vooral bekend om de geweldige watersport mogelijkheden. Op het water kunt u genieten van de rust, ruimte en prachtige natuur en dit afwisselen met een bezoek aan de gezellige dorpjes en steden die Noord Nederland u te bieden heeft. Dankzij de lage doorvaarthoogte van onze schepen kunt u bijna overal in Friesland varen.

Onze ligging afbeelding

Onze ligging

Yachtcharter Sneek ligt vrijwel direct aan het Sneekermeer en door deze centrale ligging is dit de perfecte afvaarthaven voor uw vaarvakantie. Voor een vaarvakantie op een van onze schepen hoeft u geen ervaring te hebben, Friesland biedt mooie vaarroutes voor de beginnende schipper.

Vanuit Sneek kunt u richting Drenthe/ Overijssel en Groningen maar ook een Noordelijke tocht in Friesland is een aanrader. Beleef Friesland vanaf het water, gegarandeerd een onvergetelijke vakantie.

Onze vaarroutes
“Vakantieplezier schuilt in de kleine en mooie momenten aan boord met elkaar”
Friesland.nl afbeelding

Friesland.nl

Voor meer informatie over Friesland en het varen door Friesland kunt u ook kijken op: www.friesland.nl. Deze website geeft o.a. informatie over de friese cultuur, de bekende elfsteden, leuk voor als u de elfstedentocht wilt varen, musea en evenementen.

Meer over Friesland
Doorvaarthoogte afbeelding

Doorvaarthoogte

Naast de doorvaarthoogte van het schip bepaalt ook de diepgang welke vaargebieden u tot uw beschikking heeft. Hoewel er in Friesland vele beweegbare bruggen zijn, zijn er ook veel onbeweegbare bruggen met een doorvaarthoogte van 2,50 meter.

De meeste van onze modellen zijn met een hoogte van 2,40 meter (met platte mast) ideaal voor dit vaargebied. Alleen al in Friesland heeft u met een lage kruiphoogte de mogelijkheid om 600 km water te bevaren. Wat deze provincie bij uitstek geschikt maakt voor een vaarvakantie. Een ander voordeel van boten met een lage doorvaarthoogte is dat ze minder gevoelig zijn voor de wind. Hierdoor vaart het schip lichter en kunt u makkelijker manoeuvreren.

Bruggeld betalen in Friesland afbeelding

Bruggeld betalen in Friesland

Hoewel de meeste van onze schepen een zeer lage doorvaarthoogte hebben zijn er nog wel bruggen die voor u geopend moeten worden.

Het bedrag (tussen 0.80 en 6.50 Euro, afhankelijk van aantallen) wordt door de brugwachter geïncasseerd. Dit gebeurt meestal door een klompje dat aan een hengel bevestigt is.

Tip: neemt u wat wisselgeld mee zodat u het bruggeld contant kunt betalen aangezien er bij de brug niet gewisseld wordt.

Meer voordelen
“De Friese wateren geven je het gevoel van vrijheid en geluk”
Boot meren in Friesland afbeelding

Boot meren in Friesland

Het huren van een boot is stap een in de voorpret. Daarna begint het plannen: welke route gaan we varen, welke dorpen gaan we bekijken en waar gaan we overnachten.

Wij hebben voor u een paar leuke vaarroutes gemaakt met begeleidende
informatie. Deze routes hebben we in de detail uitgewerkt zodat het navigeren een
stuk gemakkelijker wordt.

Onze vaarroutes
Marrekrite ligplaatsen afbeelding

Marrekrite ligplaatsen

Friesland is ook bekend om zijn vele Marrekrite aanlegplaatsen. Deze plekken in de natuur bieden geen faciliteiten maar alleen een goede aanlegsteiger of boei.

Ongestoord van de Friese natuur genieten is hier een vanzelfsprekendheid, en nog gratis ook. Nou ja, gratis, elke boot die een Marrekrite wimpel heeft mag hier liggen, en die wimpels hebben wij natuurlijk aangeschaft voor al onze boten.
Op de website van de Marrekrite vindt u meer informatie, de mooiste plekjes en nog veel meer.

Meer over Marrekrite ligplaatsen
Jachthaven, havens in Friesland afbeelding

Jachthaven, havens in Friesland

In de dorpen en langs de waterkanten vindt u talrijke jachthavens. Deze worden particulier beheerd of zijn van de gemeente. Over het algemeen zijn de havens uitgerust met goede sanitaire voorzieningen zoals douches, toiletten en wasgelegenheden.

Deze services zijn echter niet gratis. Normaal gesproken wordt per “scheepsmeter” afgerekend. Het tarief ligt tussen de 0,80 en 1,20 euro per “scheepsmeter”. In de meeste gemeenten moet men ook nog een toeristenbelasting betalen welke ter hoogte is van 0,50/1,00 Euro per persoon.

“Onvergetelijk zomernachten onder een sterrenhemel die je maar zelden ziet”
Vaarbewijs-vrij boot huren en varen afbeelding

Vaarbewijs-vrij boot huren en varen

U kunt zonder vaarbewijs op onze boten.

Varen. Tot 15 meter lengte en met een snelheid van maximaal 20 km per uur heeft u in Nederland geen vaarbewijs nodig. Bij aankomst krijgt u van ons een instructie over de techniek van het schip en bespreken we de route.
Heeft u geen of weinig ervaring met varen op onze schepen, dan adviseren wij u een vaarles te nemen. Zo kunt u onbezorgd en veilig genieten van uw vakantie.

Volg vaarcursus(sen)
Vissen in Friesland afbeelding

Vissen in Friesland

Om te kunnen vissen in de binnenwateren heeft u twee officiële documenten nodig. De sportvisakte welke door de overheid afgegeven wordt en een vergunning die eventueel door de pachter van het door u te bevissen water wordt afgegeven.

De Sportvisakte, het basisdocument voor vissers, kunt u in een dierenspeciaalwinkel kopen maar is ook bij ons verkrijgbaar.

Sportvisserij Nederland
Ontdek onze vaarroutes afbeelding

Ontdek onze vaarroutes

Het huren van een boot is stap een in de voorpret. Daarna begint het plannen: welke route gaan we varen, welke dorpen gaan we bekijken en waar gaan we overnachten.

Wij hebben voor u een paar leuke vaarroutes gemaakt met begeleidende
informatie. Deze routes hebben we in de detail uitgewerkt zodat het navigeren een
stuk gemakkelijker wordt.

Onze vaarroutes